Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Återanvända och dela material med andra i itslearning

De flesta lärare skapar ibland eget undervisningsmaterial. Och när de hittar något som fungerar använder de det igen och igen. Med itslearning blir det enklare än någonsin att skapa och dela material med andra.

Svaret är Mitt bibliotek, som tillsammans med sidverktyget, ger dig oändliga möjligheter att skapa och dela material med andra.

”Med Mitt bibliotek behöver man inte kopiera och flytta material från en kurs till en annan”, säger itslearinings utbildare Jonny Eriksen. ”Du söker helt enkelt bara fram materialet i biblioteket och lägger in det i kursen.”

Enligt Jonny är det också lätt att uppdatera material med itslearning. Även om du har använt en sida i flera olika kurser behöver du bara uppdatera det en gång i Mitt bibliotek och så uppdateras det i alla kurser där det finns med.

Men hur gör man för att återanvända material och dela det med andra? Låt oss börja med material som du har skapat eller hittat själv.

Skapa material i Mitt bibliotek

Mitt bibliotek, som finns på en egen flik i itslearning, är helt enkelt ett ställe där du kan skapa och spara ditt personliga material. Det är lätt att lägga in nytt material: klicka bara på Lägg till och sätt igång och skapa materialet. För tillfället går det endast att lägga till sidor, men i framtiden kommer det att gå att lägga till fler typer av material. Sidor ger dock många möjligheter.

”Sidverktyget är jättebra för att ta fram undervisningsmaterial”, säger Jonny. ”Du börjar med en tom sida, och sedan kan du lägga till hur många olika element som helst. En sida är i princip som en miniwebbplats, och det är lätt att lägga in text, omröstningar, videoklipp, bilder, filer, länkar och RSS-flöden. Endast lärarens fantasi sätter gränsen.”

Återanvända sidorna du skapar

När du väl har skapat en sida är det hur lätt som helst att lägga in den i en kurs.

  1. Du går till kurssidan och klickar på Lägg till och väljer Lägg till innehåll från Mitt bibliotek.
  2. Leta sedan upp sidan du vill återanvända i listan med material. Du kan använda sökfunktionen eller klicka på kolumnrubriken Bibliotek för att se alla dina resurser längst upp.
  3. Klicka på det som du vill lägga in.
  4. Klicka på Lägg till och sidan hamnar i kursens trädmeny.

Dela material med andra

Vad är sidor?
Använder du anteckningar i dina kurser? Varför inte pröva med sidor istället? Sidverktyget är ett väldigt bra verktyg för att skapa undervisningsmaterial och ger dig fler möjligheter. Läs mer om Mitt bibliotek och sidor i onlinehjälpen.
Varför inte dela med dig av vad du har skapat till kolleger och lärare runtom i världen? Ditt material kan kanske spara mycket tid för kolleger i framtiden.

Du kan dela sidorna du skapar med andra lärare, antingen på din skola, din arbetsplats eller med alla itslearning-användare världen över. Om du vill dela med dig av en sida klickar du på Dela och följer instruktionerna på skärmen. Sedan kan andra lärare hitta sin sida när de letar i biblioteket.

Använda material som andra skapat

Du kan även spara tid genom att återanvända material som andra lärare har skapat. Mitt bibliotek innehåller material om många olika ämnen: från itslearnings guider till material om särskilda teman inom NO och historia. Men hur hittar man det man vill ha?

Klicka bara på Lägg till material från Mitt bibliotek på kurssidan så öppnas en lista med allt material som finns i biblioteket. Använd sedan sökfunktionen för att söka fram det du vill ha. Än så länge finns det ingen förhandsgranskningsfunktion så du måste lägga in en sida i en kurs för att kunna se innehållet. Om du sedan inte tycker om det tar du bara bort det.

Det var i princip det hela om Mitt bibliotek i itslearning. Prova på det idag och börja dela med dig av ditt undervisningsmaterial!

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss