Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

BI med expressfart: ett rekordartat exempel på implementering av itslearning

Hur lång tid tar det att komma i gång med itslearning? Enligt Torunn Gjelsvik, projektledare för itslearning på norska handelshögskolan BI, är det möjligt att få över 20000 studenter och anställda att importeras till itslearning och aktivt börja använda det på mindre än 10 månader.

Innan itslearning implementerades använde lärarna och studenterna på BI två olika system: ett egenutvecklat verktyg som kallades Apollon och en kommersiellt tillgänglig utbildningsplattform. Men användarna tyckte att det dubbla systemet var tungrott, så BI bestämde sig för att byta till itslearning – ett mer användarvänligt alternativ.

–Vi tecknade avtalet med itslearning i oktober 2009 och jag utsågs att leda implementerings­projektet. Nu har vi 20000 studenter som använder itslearning regelbundet och har redan mer än 1100 kurser och 70000 slutförda uppgifter i systemet. Det är en fantastisk prestation att vara i gång så snabbt i en så stor organisation, säger Torunn.

Det är ingen enkel uppgift att flytta 20000 användare till en ny utbildningsplattform. Hur lyckades BI göra det så fort?

En tydlig projektstruktur 

Torunns team började med att inrätta fem projektgrupper, som var och en hade ett eget ansvarsområde. Statusmöten varje vecka gjorde att varje gruppansvarig visste vad som hände i de andra grupperna.

Integrationsgruppen integrerade studentadministrationssystemet och itslearning och såg till att användare och kurser överfördes utan problem. Samtidigt flyttade innehållsgruppen innehåll från den gamla utbildningsplattformen till itslearning.

Norska handelshögskolan BI
BI är Norges största privata utbildningsinstitution och Europas näst största handelshögskola. Skolan har ekonomiska utbildningar samt ett antal specialiserade kurser, till exempel finansekonomi, handel och informationsteknik.

Skolor: BI har skolor i Oslo, Bergen, Drammen, Kristiansand, Stavanger och Trondheim samt håller e-kurser.

Studenter: Cirka 20000.

Grundat: 1943.

Webbplats: bi.no.

Men att se till att all information finns på plats är bara en del av det hela. Den svåraste uppgiften är att se till att personal och studenter vet om att en förändring är på gång och göra dem redo att använda det nya systemet. På BI föll den här uppgiften på utbildnings- och informationsgruppen. Gruppen samordnade utbildning för alla BI-skolor i hela Norge, tog fram kurser och informationsmaterial för personal och studenter och såg till att det fanns support på plats för att ta hand om eventuella frågor.

–Det var viktigt att användarna hade all information de behövde eftersom vi gav dem ansvaret för att överföra sitt eget innehåll, förklarar Torunn.

I början av 2010 började pilotkursgruppen ta fram testkurser i itslearning. Gruppen bjöd in 4000 studenter och ett stort antal lärare att testa och utvärdera kurserna. Sedan gjorde man de ändringar som behövdes för att se till att kurserna blev så bra som möjligt.

Den sista projektgruppen ansvarade för samordningen med itslearning.

–Vi använde itslearnings konsulter vid ett par tillfällen under integreringen. Detta gällde till exempel LDAP-inloggningen och framtagningen av en grafisk layout som passar BI:s profil, men i övrigt förlitade vi oss främst på interna resurser, säger Torunn.

Samordningsgruppen hade också ansvaret för att ge feedback till itslearning, till exempel förslag om Progress report 2.0 som lanserades i augusti 2010.

Bättre pedagogiska verktyg 

Projektet slutfördes i november 2010, och vid det laget var alla de över 20000 användarna i gång med itslearning. Men hur ser planerna för framtiden ut?

–Vi vill använda plattformen på rätt sätt och hitta rätt vägar för att göra det, särskilt de pedagogiska verktygen. Vi vill även delta aktivt i NEB, som är en organisation för de största itslearning-kunderna inom högre utbildning i Skandinavien, så att vi kan påverka hur itslearning ska se ut i framtiden, säger Torunn.

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss