Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Ett steg på vägen i utbildandet av digital kompetens

”Idag är det nödvändigt att pedagogiken drar nytta av den digitala tekniken.”

En av De la Gardiegymnasiets viktigaste uppgifter är att utbilda sina elever i digital kompetens för att förbereda dem inför framtidens arbetsmarknad. Samtidigt måste skolan utmana eleverna och hålla kvar lusten att lära.

2010 fick alla elever på skolan bärbara datorer. I anslutning till detta implementerade man även itslearning som skolans lärplattform. Cecilia Hellgren, verksamhetskoordinator på De la Gardiegymnasiet berättar: ”Att ha en dator utan lärplattform hade varit ineffektivt. Att införa dessa två verktyg så nära i tid gav en positiv synergieffekt”. Idag används både datorer och itslearning flitigt i undervisningen på skolan.

Bedömningen sker i itslearning

Gun Wallborg arbetar som yrkeslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Hon är en av skolans sex lärspridare som arbetar med digitala hjälpmedel i undervisningen. Gun berättar att lärare använder lärplattformen för att kommunicera, planera, lägga in material, skapa undersökningar, uppgifter och prov samt för att bedöma.
”itslearning är bra när man ska sätta betyg. Alla kan se samma sak om vad som hänt i olika ämnen – ämneslärare, mentor och elev. Det blir så mycket lättare att bedöma!”

Skolans informationskanal

Sedan skolan implementerade itslearning har det blivit enklare att nå eleverna, tidigare hade eleverna en skolmail som de sällan gick in på. 

Utvecklingen kräver nya undervisningsmetoder

itslearning har tagit skolan ett steg på vägen i utbildandet av digital kompetens. Cecilia säger: ”Jag tror att skolan står inför den största utvecklingen på mycket lång tid, när det handlar om att anpassa pedagogiken till användandet av digitala medier. Det är en ödesfråga att eleverna ska ha kvar lusten att lära och känna att skolan utmanar dem på relevanta områden”, avslutar Cecilia.

Ladda ner PDF

Fler framgångshistorier

Läs om hur Växjö Fria Gymnasium använder itslearning i sin undervisning.

Aktiviteter Video Kontakta oss