Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Den nya generationens lärare använder ljud och video

Hur kan du kombinera ljud och video med itslearning och hur kan både lärare och elever utnyttja fördelarna med multimedia? Alexander Aak Eide är lärare på Skranevatnet skola i Norge och han har upptäckt att genom att använda ljud och video så ökar intresset hos eleverna samtidigt som han sparar tid.

 

Under itslearnings konferens i april 2011 berättade Alexander Aak Eide om sina erfarenheter av att använda ljud och video i undervisningen.

"Med itslearning är det lika enkelt att infoga ljud och video som det är att infoga text. Jag använder ljud och video i uppgifter och för att förklara övningar”, berättar Alexander.

Men vad krävs då för att komma igång med ljud och video hos itslearning? Enligt läraren från Bergen krävs det två saker: en mikrofon och en webbkamera (de flesta nya datorer har inbyggda mikrofoner och kameror). När datorns mikrofon och kamera fungerar kan du spela in direkt från itslearnings redigerare.

Spara tid på presentationer i klassrummet

Alexander använder ljud och video för att ge studenterna feedback när han rättar prov. En stor fördel är att studenterna kan kommentera min feedback hur många gånger de vill. Det finns många fördelar med att integrera ljud och video i undervisningen och möjligheterna är oändliga.

"Måste eleverna verkligen lyssna på alla andra kamraters presentationer?”, frågar han sig. ”Om man ersätter presentationerna i klassrummet med ljud- och videoinspelningar sparas mycket tid. Elever som har svårt att tala inför andra gynnas också av denna presentationsteknik, men det är viktigt att inte helt ta bort de vanliga presentationerna i klassrummet", förklarar han.

Gör experimenten hemma

Ett annat tips är att låta eleverna göra enkla experiment hemma vid köksbänken och dokumentera dessa med en webbkamera. För att bevisa att koldioxid är tyngre än syre bad Alexander sina elever att fylla två glas med vatten, placera värmeljus i glasen och sedan tända ljusen. När eleverna därefter hällde lite natriumbikarbonat i ett av glasen började vattnet brusa, koldioxiden pressade bort syret och lågan släcktes. De unga blivande vetenskapsmännen filmade experimentet och skickade det till läraren via itslearning. En hemläxa som eleverna tyckte var både rolig och givande.

Visualisera lektionerna i klassrummet

Alexander använder även webbkameror under lektionerna i klassrummet, t.ex. när han visar hur olika instrument som voltmetrar etc. fungerar. Han filmar alla små detaljer på instrumenten med en webbkamera och visar filmen på en storskärm så att alla elever kan se hur instrumenten fungerar.

Han har också låtit sina elever spela väderpresentatörer. Eleverna fick en PowerPoint-fil med kartor och sedan fick de spela in en väderpresentation med itslearnings inbyggda videobandspelare. Kartan placerade i bakgrunden - precis som på TV.

Använd material som andra skapat

"Den här tekniken gör att man inte behöver skapa allt själv och många lärare kan spara mycket tid genom att använda material som andra skapat. Det finns många entusiastiska lärare som delar med sig av vad de skapat på bland annat YouTube”, berättar Alexander.

Han själv använder ofta material från en matematiklärare som på ett pedagogiskt sätt förklarar hur man löser olika beräkningar. De här filmerna är till stor hjälp för de föräldrar som ibland har svårt att hjälpa barnen med sina hemläxor.

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss