Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Digitala undervisningsresurser: framtidens utbildning?

En revolution har inletts i den nederländska undervisningsmaterialvärlden, en revolution som kan förändra undervisningsupplägget över hela landet. Idén är enkel: att göra digitalt material tillgängligt för alla lärare och elever via itslearning. Visionen är hisnande: att skapa en uppkopplad lärarkår som förses med nytt och aktuellt material varje dag.

Tänk dig att du börjar din dag som lärare med att logga in på en lärplattform och kolla in det senaste undervisningsmaterialet. Dagens stora nyhet kanske är en ny rapport om global uppvärmning. Du kollar igenom de nya resurserna, sorterade efter nivå och ämne, tills du fastnar för något: en interaktiv geografiövning baserad på rapporten om global uppvärmning. Du kollar igenom materialet och bestämmer dig för att använda det på eftermiddagens lektion.

Koppla ihop skolan med den digitala världen

Det här är framtidsvisionen för Erik van Noordenne, marknadsföringsansvarig på da Vinci College. Erik är redan ansvarig för att anordna kurser för 380 yrkesskolor landet över. Lärare loggar helt enkelt in på itslearning och väljer den kurs de vill använda, och eleverna ser endast de kurser som de tar.

”För tillfället är materialet baserat på befintliga läroböcker eftersom det är vad lärarna är vana vid”, förklarar Erik. ”Vi har helt enkelt tagit materialet, anpassat det för digital användning och lagt upp det på itslearning – och i takt med att fler lärare blir vana vid upplägget börjar vi tänka allt mer digitalt. Men den stora förändringen kommer att komma från eleverna, som redan tänker och arbetar digitalt. Eleverna kommer att vara de som driver utvecklingen, inte tvärtom.”

Skapa undervisningsresurser för dagens elever

För Erik innebär det här att man utnyttjar tekniken bättre, genom att skapa fler videoklipp och animeringar och koppla ihop uppgifter med olika media som diskussionsforum och bloggar. ”Det gäller att tänka som eleverna”, säger han. ”Eleverna är vana internetanvändare; de hoppar mellan statiska sidor och videoklipp och poddsändningar. Vi måste tänka på samma sätt när vi skapar digitalt material. Jag tror inte att de stora förlagen kan klara av det här. De har tänkt i pappersformat alldeles för länge.”

Lägre kostnader för läroböcker och bättre undervisningskvalitet

Förutom att det förbättrar elevernas motivation finns det även andra konkreta fördelar med att använda en lärplattform med färdigt digitalt material. En prenumeration på itslearning – som inkluderar över 380 färdiga kurser – kostar ungefär hälften så mycket som en enda lärobok, och det behövs inga transporter eller lager. Med itslearning automatiseras dessutom många av lärarens dagliga arbetsuppgifter, som att rätta prov och fylla i rapporter, och på så sätt lättas arbetsbördan för lärarna.

”Det finns många uppenbara anledningar att använda digitalt material”, förklarar Erik. ”Men för många rektorer är främsta anledningen bättre undervisningskvalitet. Lärare har inte mycket tid, men många skapar redan sina egna digitala resurser. Om de kan hitta materialet redan färdigt i lärplattformen kan de ägna mer tid åt det de kan bäst: att undervisa.”

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss