Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Elevers bloggar ger inblick i e-säkerhet och netikett samt ökar deras självförtr

Ellie lyckades övervinna sin rädsla för att tala inför andra. Thomas lärde sig mer om HTML och Grace fick reda på massor om netikett. Eleverna, som är i 10–11-årsåldern, har inte lärt sig detta på det traditionella sättet via läroböcker och lektioner, utan genom att driva skolbloggen.

Idag driver elever vid Manor Primary School i Storbritannien skolbloggen. Här diskuterar de klassaktiviteter, skolämnen och kommande skolevenemang. Eleverna gör egna inlägg i IKT-rummet på lunchrasten eller hemma efter skolan. Ibland driver de även sina egna bloggar om aktiviteter och intressen.

Eleverna är så entusiastiska över sina bloggprojekt att de har bestämt sig för att att göra en e-publikation om dem. E-publikationen innehåller videofilmer på barnen när de pratar om sina erfarenheter av att blogga såväl som information om varför läraren Sue Parker startade projektet och hur hon tycker att det har förbättrat elevernas lärande.

Ladda ned e-publikation
Ladda ned PDF-version (om du inte har en surfplatta)

Upprinnelsen till bloggen var en önskan om att lära ut e-säkerhet.

Sue fick idén till bloggen när hon sökte efter nya sätt att undervisa i e-säkerhet. Trots att hon inte hade någon tidigare erfarenhet av att blogga, testade hon itslearnings bloggverktyg och upptäckte att det var väldigt enkelt att använda. ”Jag kände mig för lite grann och tänkte att om jag kan göra det här så kan barnen det också”, berättar Sue.

Sue lärde sina elever de grundläggande principerna, som hur de skapar sin egen blogg, lägger in videofilmer och gör egna blogginlägg. Efter detta bad hon sina elever att göra ett riktigt intressant blogginlägg.

Hon har med tiden upptäckt att projektet är ett otroligt effektivt sätt att lära ut e-säkerhet och netikett. Det ger eleverna de kunskaper de behöver ha för att kunna interagera på ett säkert och ansvarsfullt sätt på sociala nätverk som Facebook och Twitter.

Tack till alla som medverkat

Bloggprojektet på Manor Primary School har blivit en stor succé. Mycket tack vare Sue Parker och resten av lärarteamet. Ett särskilt tack vill vi rikta till alla elever som engagerat sig i projektet.

Besök Manor Primary School-bloggen

Skapa din egen blogg

Här ser du exakt hur Sue gjorde när hon skapade bloggen. Läs och skapa din egen skolblogg via itslearning.

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss