Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

GeoGebra gör matematiken roligare!

GeoGebra är ett inlärningsverktyg för matematik som används över hela världen. Det är ett gratisprogram för geometri, algebra och beräkningar som är utvecklat för elever från grundskola till universitetsnivå. 

Elisabeth Engum hoppade av glädje när hon fick veta att GeoGebras miniprogram kan användas på lärplattformarna. Hon gjorde även en video som visar hur man lägger in dem i itslearning (se nedan).

Elisabeth, som numera är globalt ansvarig för pedagogiken hos itslearning, var tidigare lärare i matematik och geovetenskap under åtta år. Hon berättar: "GeoGebra gör att lärarna kan skapa utmanande och roliga arbetsuppgifter för eleverna. Eleverna kan alltså leka med formler och funktioner i programmen." I GeoGebra-programmet nedan kan du t.ex. fundera över om killen kommer att sätta bollen i korgen eller inte. Ändra värdena för de olika parametrarna genom att dra prickarna på linjerna så kan du se bollbanan.

Testa själv! Dra punkterna (a,t och h) på linjerna i GeoGebra-programmet nedan:

Försök att placera den röda linjen nedan så att den följer basketbollens bana. Kommer bollen att hamna i korgen eller inte?

   

GeoGebras program är perfekta för att visa den praktiska tillämpningen av matematiska formler. Elisabeth berättar: "Om du vill lära dig att använda GeoGebra så finns det många bra webbsidor med mycket information. Jag har gjort min egen handledning som beskriver hur man kan bädda in GeoGebras program i lärplattformarna så att lärarna kan skapa olika aktiviteter för eleverna."

I videon nedan visar Elisabeth hur man får ett GeoGebra-program att testa kvadratfunktionen (ax2 + bx + c). Hon förklarar sedan hur man bäddar in programmen i itslearnings uppgifter, noteringar etc., så att eleverna kan experimentera med dem på plattformen. "Du kan t.ex bädda in ett GeoGebra-program i en itslearning-undersökning. Be dina elever testa programmet! Låt dem förklara med egna ord vad som händer med kvadratfunktionen när värdena ändras."

 

 

GeoGebraTube

GeoGebraTube är den officiella webbplatsen för GeoGebras produkter. Den innehåller över 60 000 objekt, t.ex. interaktiva presentationer, spel och lektioner som skapats med GeoGebra. Programmen kan laddas upp till GeoGebraTube och exporteras som filer som kan användas i itslearning. Du kan också använda GeoGebraTube för att söka efter andra lärares material och bädda in dem i itslearning. Detta är särskilt användbart för elever och lärare på gymnasiet.

Mer information

GeoGebras programvara är gratis och kan laddas ner från GeoGebra.org. Den kan användas för att göra antaganden och för att bevisa geometriska teorier. Figurer/konstruktioner kan tas fram med punkter, vektorer, segment, linjer etc. och kan ändras efter hand. Element kan läggas till och ändras direkt på skärmen och projekten kan sedan exporteras i flera format. GeoGebras program finns nu för iPad, Android och Windows Store.


No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss