Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

itslearnings mobila strategi

John Arthur Berg, produkt- och marknadsföringschef på itslearning, berättar om itslearnings mobila strategi och förklarar varför företaget valde att fokusera på en följsam webblösning (RWD - responsive web design).


Bästa itslearning-användare,

I september lanserade vi en ny version av itslearning. Därmed fick vi också det första synbara resultatet från vårt arbete med att förbättra stödet för mobila enheter. De flesta av våra kunder och användare är mycket nöjda med den nya versionen. Jag säger de flesta, eftersom jag vet att alla inte håller med om vår strategi – en del vill hellre ha vanliga appar. För att förklara varför vi valde en följsam design kommer jag att gå in närmare på vår mobila strategi.

De senaste åren har det skett en enorm förskjutning i datorbranschen. Datorförsäljningen rasar, medan smarttelefoner och surfplattor tar över som rollen som personlig dator. Utbildningssektorn börjar komma ikapp, och i år känns det verkligen som om det börjar hända något bland våra kunder och användare.

Medan den mobila världen innebär ett stort kliv framåt för hårdvarumarknaden har trenden vänt inom mjukvarubranschen. Många vill ha tillbaka världen som den var före webben – rejäla appar som använder (slutna) mobila operativsystem och erbjuder flotta användarupplevelser, snabb interaktion mellan användare och nära integration med den underliggande enhetens hårdvara (och dess sensorer).”Klient-server”-modellens återkomst är på många vis en magnifik sådan. Den fixar så många saker som var ”fel” med dess föregångare: distribution (App store), säkerhet (Sandbox), kompatibilitet, mångfald m.m.

Trots allt detta har itslearning valt att inte lägga sina krafter på att stödja nya formfaktorer och enheter för att bygga appar. Vår hemmaarena är HTML med webbläsare och vi har burits fram av den explosiva utvecklingen av bandbredd och anslutbarhet runt om i världen – och vi tänker hålla fast vid det.

Framtiden är inte appar och engångsnedladdningar – framtiden är alltid ”på”, alltid redo och responsiv. Använd itslearning på din telefon, därefter på din laptop och sedan på din telefon igen. Dessa enheter är som fönster ut mot itslearnings värld, och vi vill att våra användare ska kunna använda dem var som helst, när som helst, på ett sätt som passar dem. Utsikten från fönstret ska vara så detaljerad, spektakulär och rik som möjligt. Utsikten ska vara densamma oavsett hur stort eller litet fönstret är. Från och med nu ska vi fokusera mest på det vi kallar RWD (Responsiv Web Design) och HTML5. RWD innebär helt enkelt att din webbapp anpassar sig efter upplösningen på din enhet och erbjuder ett väldesignat och tillgängligt gränssnitt. (Logga in på itslearning med t.ex. en iPad och rotera den, så får du se själv). HTML5 behövs för att olika webbläsare, operativsystem och enheter ska kunna användas ihop utan operativsystemspecifika plugins. itslearnings RWD-sajt kan läggas till på enhetens hemsida på samma sätt som en app och även startas som en app. Däremot är den obunden av enhetens operativsystem och bestämmelserna i enhetens tilläggsbibliotek.

För att du ska känna dig lugn tänker jag presentera några av anledningarna till att vi har valt denna lösning. Huruvida du håller med eller inte beror på hur du ser på saker och ting, men jag vill i alla fall visa varför vi tror så starkt på denna framtid, som hela tiden är ”på”.

Vår produktstrategi: 

Vår produktstrategi kan sammanfattas i tre punkter:

1. Stöd för de bästa undervisnings- och inlärningsprocesserna.
2. Bästa användarupplevelse mellan olika webbläsare, enheter och operativsystem.
3. En öppen plattform som är tillgänglig för alla.

Vårt processfokus innebär att vi inte sätter teknologin, utan processerna främst. Vi tror att många av de centrala undervisnings- och inlärningsprocesserna (planering, bedömning och rapportering) lättast utförs på en webbcentrerad plattform. Arbetet med att utarbeta en lektionsplan, genomföra den, bedöma aktiviteterna och låta eleverna reflektera över den kräver en viss typ av öppenhet som inte alltid finns på vanliga app-plattformar. Appar brukar vara fönster mot olika webbsajter som tillåter uppdateringar och nya poster, men erbjuder inte den typ av interaktion som vi vill att våra användare ska ha. Man kanske kan skapa en bättre användarupplevelse för en eller två typer av enheter med en vanlig app, men vårt mål är att stödja så många enhets- och operativsystemkombinationer som möjligt, och det gör man bäst via webben. Vi strävar efter att vara en öppen plattform – HTML5, CSS3 och många av webbtjänsterna som vi implementerar bygger på öppna standarder. Det är en transparens som du inte hittar i operativsystemspecifika appar.

Våra kunder:

Utbudet av BYOD-program (BYOD = Bring Your Own Device) växer och många skolor och organisationer kommer att införa en BYOD-strategi de kommande åren. Detta gör att du får en rad allt mer avancerade enheter och formfaktorer. Notebooks, Chromebooks, surfplattor, mobiler, Windows, Android, iOS. Vi tror att vår webbapplikation erbjuder den bästa lösningen för dem alla.

En av våra fördelar som företag är vår kompetens när det gäller att bygga och utöka en lärplattform. Vi känner till webbens begränsningar och möjligheter. Det är något som vi (framgångsrikt) har utvecklat i flera år. Om man ska bygga och utöka en strategi kring en vanlig app måste man börja från början för att få de – ibland smärtsamma – erfarenheter som krävs för att lyckas. Ibland behöver man den typen av avbrott för att utvecklas, men den här gången håller vi fast vid det vi kan bäst.

Kommer vi att bli omkörda av tusentals konkurrenter som slåss om att bygga vanliga appar? Att erbjuda en begränsad serie funktioner i sin vanliga app när användarna är vana vid att kunna använda hela webben tycks bara vara ett sätt att få låga betyg och negativa omdömen. Nya aktörer på marknaden som bara har begränsade funktioner att börja med har det lättare att förbättra sina appar, men vi får inte fördumma vår plattform eller filosofi.

Vi tror på vår strategi, men oavsett om vi väljer RWD eller vanliga appar måste vi lägga ytterligare kraft på att skapa en fantastisk användarupplevelse på mobila enheter. I den här versionen har vi lagt ner mycket arbete på själva RWD-strukturen och även gjort våra menyer responsiva. Vi har med andra ord trimmat motorn och finjusterat styrningen, men vi måste fortfarande göra om inredningen och måla om bilen. Även om vi har tagit ett stort steg i rätt riktning har vi en hel del arbete framför oss när vi ska utveckla de kommande versionerna.

Med vänliga hälsningar, 

JohnNo comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss