Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Kartlägger elevers IKT-kunskaper med itslearning

Med kursens hjälp kan Jonny ta reda på exakt hur mycket IKT-kunskaper eleverna har. Eleverna tycker att uppgifterna är varierande och roliga, och ett viktigt mål är att hålla dem sysselsatta hela lektionen igenom. Därför finns det dolda avsikter bakom många av uppgifterna.

Se Jonny Eriksen tala om hur itslearning används på hans skola.

”Kursen startar med en interaktiv skattjakt där eleverna får söka efter nyckelord på olika webbplatser”, säger Jonny. ”Jag placerar ut nyckelord på skolans webbplats och på populära webbplatser som Flickr, YouTube och Wikipedia. Många av eleverna tycker att det här är en kul uppgift, men tanken bakom är att de ska testa nya media.”

Jonny ger även eleverna uppgifter som har att göra med IKT-kunskaper i allmänhet, som att söka på internet.

Relevans på flera plan

Prisbelönt

Jonnys introduktionskurs vann ett pris i kategorin kreativ användning av itslearning på Del og Bruk-konferensen i Sandvika, Norge 2010.

Om du kan läsa på norska kan du läsa mer om Jonnys projekt på hans blogg – eller själv gå kursen i itslearnings Community och se hur den fungerar. Kolla efter kursen Jonny Eriksen i listan med norska kurser.
Jonny anser att itslearning är perfekt för den här typen av kurs eftersom det gör att man kan kombinera flera olika media. Du kan till exempel blanda text med videoklipp från webbplatser som YouTube. ”En av uppgifterna är att titta på ett videoklipp och sammanfatta den i en kort text. Det här är en bra övning i hur man lämnar in text via itslearning. Filmen fokuserar på social kompetens och mobbning, vilket gör att den är relevant på flera plan,” förklarar Jonny.

Dagens barn och ungdomar gillar dataspel, och Jonny utnyttjar det här genom att använda ett enkelt spel som fokuserar på problemlösning och logik. När eleverna har spelat spelet får de säga vad de tycker om det i en internetbaserad diskussion och får på så sätt erfarenhet av hur man uppför sig i interaktiva diskussioner.

Med en modern lärplattform som itslearning är eleverna inte begränsade till att bara lämna in text; de kan även lämna in ljud, videoklipp och bilder. Ett moment i kursen är att eleverna ska ladda ned och installera ett gratis 3D-ritningsprogram och sedan skapa och lämna in en ritning. Men istället för att lämna in ritningen till läraren på papper laddar eleverna upp ritningen till en gemensam delad mapp i itslearning, där hela klassen har åtkomst till den.

Enligt Jonny visar uppgiften att eleverna kan olika saker och att de kan lära sig av varandra genom att samarbeta och dela med sig av sina idéer.

Som lärare erkänner Jonny att itslearning inte löser alla problem, men eftersom det ger så många olika möjligheter är det ett mycket bra hjälpmedel om det används kreativt. ”En gång gjorde jag en knapp som öppnade en musikfil, helt enkelt genom att använda en html-inbäddningskod som jag hittade på internet. Att använda inbäddningskoder kräver kanske mer kunskaper än vad den genomsnittliga läraren har, men det är lätt när man har lärt sig hur man gör.”

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss