Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Lärare som arbetar online förbättrar elevernas inlärningsupplevelse

Läraren Maria Blom säger att hon inte kan tänka sig att undervisa utan itslearning.

”Jag vet inte hur jag skulle kunna undervisa utan itslearning”, säger Maria, som undervisar i engelska och svenska på Växjö Fria gymnasium (VFG).

Maria har inte alltid varit lika förtjust i online-inlärning. När VFG implementerade itslearning 2003 dröjde det ett tag innan hon och hennes kolleger började använda plattformen i sin undervisning.

”Det var en process”, förklarar Maria. ”Först använde jag inte den så mycket. Jag använde anslagstavlan och för att skicka e-post till mina elever. När vi väl började sätta oss in i hur plattformen fungerade började vi använda den allt mer.”

”Jag var egentligen ingen dataperson innan jag började använda itslearning, men den är otroligt användarvänlig. Jag lärde mig ganska snabbt hur jag kunde använda den för att förbättra min undervisning.”

itslearning är ett optimalt redskap för språkkurser

I dag används itslearning av samtliga 30 VFG-lärare. Maria säger att itslearning optimerar inlärningsupplevelsen för hennes elever. Lärplattformen ger eleverna enkel tillgång till stavnings- och grammatikverktyg och online-ordböcker. Maria har slutat med textböcker och har istället valt online-resurser vilket gör att hon kan använda skräddarsydda klassrumsdiskussioner om aktuella händelser.

”Det här är mycket bättre”, säger Maria, som har undervisat sedan 1998. ”Det är mer praktiskt att undervisa med itslearning. Dessutom får alla samma information.”

Maria använder itslearning för att skicka e-post till eleverna, publicera PowerPoint-presentationer, skapa online-diskussioner och uppgifter. Hon skannar även texter och lägger upp länkar till artiklar på itslearning.

”Jag lägger in artiklar och texter i kursen och skapar olika filer för olika kurser. I dag lämnar mina elever in alla sina uppgifter via itslearning”, säger Maria.

itslearning hanterar även en del administrativa uppgifter, vilket underlättar Marias dag. Om hon behöver byta klassrum för en lektion kan hon meddela eleverna genom att skriva ett meddelande på anslagstavlan eller skicka ett e-postmeddelande.

Alltid inloggad

Med itslearning behöver hon sällan någon vikarie om hon är sjuk. Hon lägger ut uppgifter och instruktioner till eleverna på itslearning, och ber en kollega titta till hennes elever med jämna mellanrum för att se till att de arbetar.

”Jag använder itslearning i min dagliga undervisning. Det är den första webbsidan jag öppnar i min dator på morgonen. Och när jag sitter vid mitt skrivbord är jag alltid inloggad på itslearning. Jag tycker att plattformen är väldigt användbar.”

En vanlig dag med itslearning för Maria:

  • Det första hon gör på morgonen är att öppna itslearning för att läsa nyheter från rektorn eller för att ta reda på om någon kollega är sjuk.
  • Hon läser sedan e-post från elever och föräldrar.
  • Före lektionen laddar hon upp presentationer på itslearning. Det gör att eleverna kan förbereda lektionen på förhand.
  • Under lektionen visar hon eleverna med hjälp av en projektor hur de kan hitta resurser på itslearning (t.ex. länkar till artiklar).
  • Efter lektionen öppnar hon itslearnings närvarosystem och registrerar elever som inte har varit på lektionen.
  • Hon skapar uppgifter (vanligtvis uppsatser eller andra skriftliga uppgifter) och laddar upp dessa till en kurs två veckor innan sista inlämningsdatum.
  • Marias hanterar samtliga uppgifter och rättningar med hjälp av itslearning.

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss