Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Lesotho-lärare tror att teknologi skapar bättre studenter

Föreställ dig att du är en lärare på en skola med 700 studenter, och i din klass går 100 studenter – och du har bara två datorer utan internet-uppkoppling. Det här är den situation som Moliehi Sekese och hennes kolleger möter dagligen. Men de gör det bästa av de resurser de har, för de vet att utbildning är nyckeln till en bättre framtid.

 

Läraren Moliehi Sekese från Lesotho på Bryggen i Bergen, Norge.

Moliehi undervisar i engelska och naturvetenskap vid Mamoeketsi Primary School i Lesotho – en liten enklav med låga inkomster som omges helt av Sydafrika. I Lesotho, ett land med två miljoner människor, lever ungefär 40 % av befolkningen under den internationella gränsen för fattigdom. Enligt UNAIDS är ungefär 24 % av den vuxna befolkningen infekterad av HIV/AIDS (det tredje högsta procenttalet i världen). Uppskattningsvis är ungefär 85 % över 15 års ålder läs- och skrivkunniga. Därmed har Lesotho en av de högsta siffrorna för läs- och skrivkunnighet i Afrika, delvis på grund av att Lesotho investerar över 12 % av sin BNP i utbildning.

Tilltro i teknologi trots ringa resurser

Moliehi Sekese vann utmärkelsen Microsoft Innovative Education Forum's Educator's Choice 2009 för ett skolprojekt om inhemska växter. Hon besökte itslearnings användarkonferens 2011.

Du kan även läsa vad Ann Michaelsens studenter skrev om henne i artikeln International guest visits our International English class.
Vid Mamoeketsi Primary School är läraren den enda informationskällan för studenterna eftersom textböcker, och även bord och stolar, är sällsynta. Fram till nyligen fanns det faktiskt inte heller någon elektricitet på skolan, och Moliehi fick ladda de bärbara datorerna hemma.

Hon bjöds in till itslearning användarkonferens i Bergen, Norge, i april. Här gjorde läraren från ett av världens fattigaste länder ett bestående intryck på lärare från ett av världens rikaste länder.

Trots att hon endast har tillgång till två bärbara datorer uttryckte Moliehi en stark tilltro till ICT i skolan. ”Jag tror att användningen av teknologi skapar bättre och mer motiverade studenter”, sa hon. ”Nu har vi två datorer och elektricitet i min skola – saker vi aldrig har kunnat drömma om tidigare. Nu kan vi använda detta för att hjälpa barnen.”

Välgörenhet för Moliehis skola

Den norska läraren Ann Michaelsen träffade Moliehi Sekese vid Microsoft Innovative Education Forum Award. Ann och Moliehi höll kontakten och nu samlar Ann in pengar så att Mamoeketsi Primary School kan köpa fler datorer, mobiltelefoner och skaffa internet-uppkoppling. Kontakta Ann på ann.s.michaelsen@sandvika.vgs.no om du vill bidra.

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss