Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Verktygen underlättar arbetet på förskolan

Marie Holmström är förskollärare på Trollets förskola i Lund, samt IKT-ansvarig för tre förskolor med totalt nio avdelningar. Förskolan har sedan 2010 använt itslearning i sitt dagliga arbete och som informationskanal till barnens föräldrar.

"Jag använder itslearning framförallt som en informationskanal till föräldrarna. I itslearning lägger jag in information som föräldrarna bör ta del av såsom kalendarier för hela terminen, matsedel, telefonlista och e-postadresser till personalen", säger Marie.

Bloggen blir ett kommunikationsverktyg

I anslag lägger hon även in påminnelser om utflykter, utvecklingsdagar m.m. Ibland gör barnen filmer i ”photostory” som sedan publiceras i itslearning för att barnen ska kunna nå dem hemifrån och visa resten av familjen. Maria skriver även en blogg som föräldrarna kan nå via itslearning där kan de följa aktuella projekt i på förskolan. På så sätt blir itslearning viktigt både som kommunikation- och dokumentationsverktyg. 

Maria sätter upp kurser som all personal har tillgång till. Tanken med kursen är att dela med sig av material och uppdatera varandra.

Positiva effekter med itslearning

"Jag upplever själv att det är positivt att sprida information på det här sättet. Vi kan informera när vi har tid och föräldrarna kan söka och läsa information när de har tid, på jobbet och hemma", säger Maria.
Dessutom slipper de alla papper som ska kopieras och delas ut, många positiva reaktioner kommer från föräldrarna som tycker det är fantastiskt att få informationen via webben.

itslearning används i hela kommunen där alla delar information mellan varandra. Maria och hennes kollegor brukar hitta rolig och nyttig information i kurser från IKT-samordnarna i kommunen.

Lyfter verksamheten

"I mitt uppdrag som IKT-ansvarig på min enhet med tre förskolor så försöker jag inspirera och sprida IT-användandet", säger Maria. För att kollegorna inte ska uppleva itslearning som en extra arbetsbelastning så har Maria försökt att förenkla användandet genom att göra föräldrakurser med bara några få informationsrutor. Tanken är att kollegorna ska komma igång, börja smått och sedan upptäcka nya saker att använda itslearning till. 

"Det bästa med itslearning är att alla har tillgång till det och att man på ett lätt sätt kan sprida information."

Aktiviteter Video Kontakta oss