Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Minecraft i matematikundervisningen

Du har säkert redan hört talas om spelet Minecraft. Det spelas av miljoner barn världen över, men visste du att det kan användas för att hjälpa elever lära sig räkna? Det visste inte jag. När min sjuåring frågade om han kunde få Minecraft kollade jag först upp spelet på nätet, och jag blev förvånad. Minecraft är ett spel där spelarna får tredimensionella block att bygga enkla saker som hus av, men även komplicerade saker som programmerbara datorer (se video). Det kan användas för att lära ut matematikbegrepp, från multiplikationstabellen på grundnivå till avancerad fysik. Jag blev så begeistrad av det här att jag kontaktade en lärare som använder spelet i sin undervisning för att få veta mer!

Mitch Brotherton undervisar sjätte- och sjundeklassare i skrivkunnighet och matematik på Otwell Middle School i Cumming i amerikanska delstaten Georgia. Hans undervisning är inte som andras. Han har själv satt ihop en kurs där han lär eleverna att räkna och skriva men även sådant som HTML-programmering och filmredigering. När jag frågade varför han använder Minecraft förklarar Mitch att alla på skolan känner till spelet. Så varför inte använda det när eleverna är i en ålder då det annars kan vara svårt för lärarna att göra sina lektioner relevanta och intressanta för dem?

Kan du föreställa dig det kan du också bygga det

Minecraft är ett spel som spelare kallar för sandlådespel, vilket innebär att spelarna gör precis det som de vill göra. Endast fantasin sätter gränser. Alla föremål och all omgivning i Minecraft kan ändras av spelarna själva. Minecraft kan bli precis så lätt eller så svårt som spelaren klarar av, förklarar Mitch.

Kursen innefattar många av de formella mål som ska uppnås i matematik- och skrivkunnighetsundervisningen. Man arbetar i projektform där varje projekt är uppdelat i fyra delar: efterforskning, formulering i skrift, praktiskt arbete och presentation. Under arbetsdelen bygger eleverna strukturer i Minecraft som visar att de förstår matematiska principer som proportioner, heltal, kvadranter, area och volym. Eleverna skapar diagram, byggnader och andra strukturer, tar skärmbilder av dem och skickar dem till Mitch genom itslearnings uppgiftsfunktion.

Mitch använder en särskild version av Minecraft som heter MinecraftEdu och som är särskilt utformad för lärare och elever. I den versionen finns många funktioner som kan användas i undervisningen, till exempel kan flera spelare spela samtidigt. Läraren kan leda eleverna genom spelet och det går att lägga in en egen läroplan. Enligt Mitch innehåller spelet allt som lärare försöker få med i sin undervisning: kreativitet, samarbete, underhållning och relevans.

Uppmuntrar till kreativitet

Minecraft uppmuntrar både elever och lärare att vara kreativa. Mitch säger att han kan utforma sina lektioner mer fritt med Minecraft än han kunde med vanliga lektioner. Min arbetsgång ser ut ungefär så här: Jag tittar på ett läroplansmål, funderar på vad det är målet handlar om och tänker ut vad eleverna kan skapa som visar att det har förstått det som efterfrågas i målet. Inga stenciler eller föreläsningar, bara kreativitet. Det känns bra att kunna låta fantasin flöda så fritt när man skapar undervisningsplaner. Jag kan bara föreställa mig hur roligt det måste kännas för eleverna när de får samma frihet!

Det handlar om samarbete

Mitt klassrum ser ganska häftigt ut. Jag har en kaptensstol där jag kan se alla datorer runtomkring mig. Framför mig har jag en projektor. När vi spelar Minecraft sitter jag i min kaptensstol med Minecraft på projektorn och ser allt som händer. Jag kan spela och kommunicera med mina elever, hjälpa dem att lösa problem och se hur de samarbetar. Samarbete är en viktig del i Minecraft. Samarbete mellan lärare är också viktigt, och det är något som ofta fattas i vanlig undervisning.

Mitch använder itslearning som nav i sin undervisning. Mitch kurs är indelad i mappar. Var och en av mapparna motsvarar en konstruktion som vi bygger i Minecraft. Mapparna innehåller elevernas efterforskningsarbeten, instruktioner och en uppgiftsdel där eleverna kan lägga in sina skärmbilder. För snabba projekt lägger jag helt enkelt upp ett innehållsblock med instruktioner till eleverna på kursinfopanelen. För mer komplicerade uppgifter lägger jag in en länk till ett dokument i itslearning som eleverna kan hämta och öppna.

Nedan visas ett innehållsblock i itlearning med instruktioner till Mitch fantastiska berg- och dalbanebygge i Minecraft. Du kan se en film om ett speciellt elevarbete här.

Berg- och dalbanebygge

Det ska vara roligt också

Mitch tänker på att det ska vara roligt också när han utformar sina lektioner. Elever som har roligt är mer engagerade, och engagerade elever lär sig mer. Jag ville att mina elever ska ha haft så roligt när de lämnar mitt klassrum att det inte ens inser hur mycket matte de faktiskt har lärt sig. Med Minecraft har jag lyckats med det.

Efter att ha talat med Mitch hade jag inga som helst invändningar mot att låta min sjuåring spela Minecraft. Han är nu med på Intercraftens familjevänliga Minecraftserver och låter skaparglädjen flöda fritt! Jag ser verkligen fram emot att få lära honom multiplikationstabellen med spelet!

Om du vill veta mer om hur Mitch använder Minecraft i sin undervisning kan du besöka hans webbplats och Twitterkonto.

1 comment (Add your own)

1. valle skit wrote:
HEja minecraft!

September 5, 2014 @ 1:51 PM

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss