Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Skapa bra kurser i itslearning

Kurser är en av de funktioner i itslearning som används oftast. Men hur skapar man bra kurser för sina elever? Använd trädstrukturen lite mindre och panelen desto mer, säger Janniche Øyen, itslearnings användbarhetsexpert.

Att skapa en bra översikt över kursen är enligt Janniche ett av svaren på hur man skapar en bra upplevelse för eleverna. Ta bort onödigt innehåll samt onödig utsmyckning och navigering. Fråga dig själv vad du vill uppnå med kursen och om du stödjer elevens mest grundläggande uppgifter.

Mindre utsmyckning och mer relevans

"Lärare har olika mål med en kurs", säger Janniche. "En del vill att deras elever ska klara prov och uppgifter, medan andra vill publicera lektionsplaner varje vecka eller använda kursen för att ge en översikt över läxorna."

Det är också viktigt att stödja elevernas mest grundläggande uppgifter. En undersökning som utfördes bland niondeklassare i Norge visar att de vill ha tillgång till läxan och information om relevanta ämnen samt scheman och bilder.

"Använd gärna bilder i dina kurser, men se till att de är relevanta och inte bara utsmyckning", säger Janniche.

Många lärare förlitar sig starkt på trädstrukturen, men Janniche säger att man kan förbättra en kurs avsevärt genom att flytta en del av informationen från trädmenyn till panelen.

"Försök att dölja den vänstra menyn och se om eleverna har allt de behöver utan den. Menyn ska förstås inte döljas för eleverna, men det blir lättare att navigera om de hittar det de behöver i panelen."

Börja med panelen

Använd Mina webbfiler
Ladda upp filer till Mina webbfiler istället för att använda filverkyget i trädmenyn. "Mina webbfiler" kan användas i samtliga kurser och även utanför itslearning. Använd verktyget Länk om du vill lägga till filer i trädmenyn. Om man klickar på en länk öppnas den direkt i itslearning.
En användarvänlig kurs bör ha en tydligt upplagd panel. Janniche uppmuntrar lärarna att ta bort innehållsblock som är tomma, som inte används eller som har gammalt innehåll.

"Ta bort resurser som är relevanta för hela året från panelen. Lägg istället in dem i anteckningar eller på sidor och länka till dem från panelen. Tänk dig att du använder ett fotoalbum. Du kan ha flera fotoalbum på en sida, och när du lägger till nya bilder kan du länka till sidan via en bulletin i panelen. Ta bort bulletinen efter ett tag", säger Janniche.

Ett annat praktiskt tips är att använda olika färger på innehållsblocken för att gruppera regelbundna punkter, som meddelanden och omröstningar. Lär dina elever att gula innehållsblock är bulletiner och röda är omröstningar.

De mest avancerade itslearning-användarna använder planeraren. Ett innehållsblock med en planerare är en viktig del av panelen. En annan viktig del är innehållsblocket Senaste ändringar, som ger eleverna en indikation på vad som händer i kursen.

Men vad ska man ha med i panelen och vad ska finnas med i trädstrukturen i den vänstra menyn? Janniche säger att prov, uppgifter och andra inlärningsverktyg ska finnas med i trädmenyn. Strukturen måste däremot vara relevant, lätt att navigera och göra innehållet tillgängligt på ett enkelt sätt. Läs mer om hur man organiserar trädmenyn i itslearnings hjälpsektion.

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss