Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

Tips och tricks: skapa en video för rättning av uppsatser

Vill du spara tid, lägga till en personlig touch och skapa en video när du rättar uppsatser?

Lene Vollan Christiansen är engelsklärare på Roligheden gymnasiet i Arendal kommun, Norge. Som de flesta språklärare tilldelar hon eleverna uppsatser som läxa. Under läsåret rättar hon mer än 160 uppsatser.

Lene skulle gärna sitta ner med varje elev och ge dem personliga feedback på deras uppsatser och skrivande i allmänhet, men hon har inte tid. Dessutom skulle resten av klassen bli rastlös medan de satt och väntade på sin tur.
Lene löser problemet genom att spela in sina korrigeringar.

Hur gör hon det?
Lene använder itslearnings uppgiftsverktyg för att informera sina elever om uppsatsämnen och deadlines. Studenterna skriva sina uppsatser och skickar dem som Microsoft Word-filer i uppgiftsverktyget.

Lene rättar sedan sina studenters uppsatser och sparar filerna. Efter det öppnar hon varje fil och spelar in sin skärm och röst medan hon diskutera sina ändringar i elevens uppsats.
Till sist sparar hon videofilen och skickar den till eleven genom itslearning. På detta sätt ger hon eleven den personliga uppmärksamhet som de förtjänar.

Innan Lene börjar spela in tänker hon alltid ut innan vad hon vill säga när det gäller innehåll, struktur och grammatik, även vilken typ av konstruktiv konstruktiv feedback som hon skulle vilja ge.

Tidigare spenderade Lene mycket tid på att skriva ner sina korrigeringar på ett pedagogisk sätt. Men nu har hon insett att det går betydligt snabbare att förklara dem i tal. Nu tar det cirka 35-40 minuter korrigera varje uppsats, innan kunde det ta en timme.

Lene använder programmet Jing från Techsmith för att göra sina inspelningar, men du kan använda det inspelningsprogram som du tycker är bäst.

Jing är ansluten till Screencast.com där Lene sparar sina inspelade videos, men det går även att spara dem i itslearning. I Screencast sätter Lene upp dolda mappar så eleverna inte kan se varandras filmer. Programmet skapar separata webbadresser för varje video som Lena sedan ger eleverna tillgång till via itslearning uppgiftsverktyg:

Det är svårt att få eleverna att läsa och koncentrera sig på skriftliga rättningar, Lene tycker att det är betydligt lättare att få dem att kolla på en video istället. Klassen går till datasalen där alla lyssnar på sina videor på samma gång med hörlurar. Under tiden går Lene runt i klassrummet för att svara på elevernas frågor.

Innan nästa uppsats tittar eleven på sin video igen för att komma ihåg feedbacken som de måste arbeta på. Eleverna tycker att denna metoden fungerar bäst: "Det är lättare att förstå vad Lene menar när hon förklarar ett fel högt" och "Jag kan titta på videoklippet flera gångar för att förstå de fel jag gjort. Jag önskar att fler lärare gjorde på det här sättet. "

Lene tycker att fördelarna med rättning på video är:

  • Du sparar tid
  • Främjar Bedömning för lärande
  • Lättare för eleverna att förstå sina fel
  • Stärker relationer mellan elev och lärare
  • Skapar ett register över vad Lene har sagt till varje elev

Har du några tips på hur du förbättrar din undervisning? Kontakta oss!

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss