Vår hemsida använder cookies för att förbättra din webbupplevelse. För att veta mer läs vår Integritetspolicy

YouTube för skolor blir ännu bättre i itslearning

I slutet av 2011 tillkännagav YouTube något som utbildningsväsendet hade önskat i flera år: YouTube för skolor. En särskilt filtrerad YouTube-sajt med tusentals utbildningssidor har massor att erbjuda, men man behöver fortfarande en bra inlärningsplattform för att se till att filmerna tillämpas direkt på elevernas inlärning. Här är några exempel på hur man gör det.

YouTube för skolor erbjuder lärare möjligheten att ge liv åt sina lektioner med hjälp av filmer, utan att vara rädda för att utsätta sina elever för olämpligt innehåll. Kanalen innehåller helt enkelt bara utbildningsmaterial som är lämpligt för en viss ålder – hundratusentals filmer, från vetenskapliga experiment och föredrag, till historiska dokumentärer och nyhetsbilder. Man kan dessutom skräddarsy materialet till sin egen skola.

Som lärare kan man logga in och se allt tillgängligt innehåll. Därefter kan man skapa spellistor med filmer som eleverna på skolan får tillgång till. Alla kommentarer och relaterade filmer är inaktiverade och sökningen begränsas till sajten YouTube för skolor. Man kan även föreslå filmer som man skulle vilja ha med på YouTubes utbildningssajt.

Det är en enormt bra resurs, men det krävs fortfarande en bra inlärningsplattform om man vill göra filmerna direkt relevanta för sina elevers inlärning.

Använda filmer för att förbättra undervisningen

itslearning låter lärare bädda in filmer från kanaler som YouTube direkt i sina undervisningsresurser (”bädda in filmer” kanske låter skrämmande, men det är lika enkelt som att klippa och klistra in text i ett Word-dokument) vilket innebär att man kan relatera dem direkt till elevernas uppgift. Vad innebär det då i praktiken?

Att ge eleverna extra hjälp med läxan
När en mattelärare ger en läxa bäddar han in en film från YouTube-kanalen mathTV.com som förklarar ämnet (förenkla roten ur, till exempel) tillsammans med en beskrivning av läxan. På så sätt får eleverna en snabb uppfräschning av konceptet innan de börjar med läxan.

Att använda filmer med prov för att kontrollera elevens förståelse
En itslearning-användare ber sina elever förbereda sig inför lektionerna genom att titta på instruktionsfilmer på nätet (denna lärare skapar sina egna filmer, men det finns även mängder av färdiga filmer på YouTube). Därefter använder hon itslearnings provverktyg för att se hur väl eleverna förstod konceptet i filmen innan eleverna kommer till lektionen. Så här går det till:

Läraren bäddar in filmerna i digitala prov och eleverna får svara på kontrollfrågor efter varje film. Eleverna kan då se om de har förstått filmen eller om de behöver se den igen, och läraren kan se vilka områden eleverna har problem med och förbereda lektionerna därefter.

No comments (Add your own)

Add a New Comment


code
 

Comment Guidelines: No HTML is allowed. Off-topic or inappropriate comments will be edited or deleted. Thanks.

Aktiviteter Video Kontakta oss